Kako skuhati prebranec?

V kolikor se lotimo priprave prebranca bomo potrebovali veliko fižola in čebule. Pri kuhanju prebranca, ki spada med tradicionalne srbske in makedonske jedi se lahko lotimo kuhanja po dolgem postopku in sicer tako, da delamo prebranec iz suhega fižola, ki ga moramo preko noči namakati v vodi, lahko pa si postopek poenostavimo in kupimo Naturetin konzervirani fižol.

V posodo nalijemo vodo v katero stresemo 300 g suhega fižola. Fižol pustimo v vodi preko noči. Naslednji dan ga odcedimo in speremo ter skuhamo v vreli vodi. V vodo dodamo žličko soli in lovorjev list. Ko je fižol kuhan, ga precedimo. Prebranec ima dober okus tudi zaradi svinjske masti na kateri prepražimo 1kg drobno sesekljane čebule. Ko čebula postekleni, med praženjem na šibkem ognju jo moramo ves čas mešati, dodamo veliko žlico rdeče paprike. Ko paprika zadiši, dodamo v posodo odcejeni fižol. Prilijemo vodo in solimo ter popramo po okusu. Prebrancu lahko dodamo tudi nekaj naribanega korenja in žlico ali dve paradižnikove mezge. Prebranec bo ime še boljši okus, če mu bomo dodali še kakšno prekajeno meso ali kranjsko klobaso. Prebranec nato predevamo v ognjevarno posodo, prelijemo ga z nekaj olja in damo za 20 minut peči v pečico, ki smo jo segreli na 200 stopinj. V kolikor prebranca ne boste pojedli v celoti, ga lahko predevate v plastično posodico s pokrovom in zamrznete, da ga boste pojedli kdaj kasneje.

Jaz za kuhanje prebranca vedno uporabljam beli fižol iz konzerve. Prebranec pred koncem kuhanja običajno tudi zgostim in sicer tako, da v kozarcu zmešam žlico moke in 1dcl vode ter to mešanico primešam v jed, ki mi še posebej tekne, če jo jem kot prilogo mesu, ki ga spečem na žaru. Pri pripravi prebranca lahko naredite tudi kakšno svojo variacijo in sicer tako, da dodate kakšno sesekljano papriko.