Poslovna darila in njihova vrednost

V kolikor poklanjamo poslovna darila poslovnim partnerjem iz tujine, je potrebno darila za poslovne partnerje izbrati tako, da ustrezajo običajem in navadam države, iz katere prihaja obdarjenec. Vsekakor pa moramo biti previdni pri vrednosti darila, ki ga bomo podarili. Prejemnika nikakor ne smemo spraviti v zadrego v primeru, da mu recimo podarimo darilo visoke vrednosti. Poleg tega lahko imajo takšna poslovna darila značaj koruptivnosti, zato je vsekakor dobro preveriti zakonodajo države pri poklanjanju daril, da ne bi slučajno kršili kakšnega zakona. Darilo naj izkaže znak pozornosti, ne pa način, da pokažemo, kako bogati smo.

Univerzalno pravilo je, da ne podarimo predragih daril, tudi bližnjim prijateljem, to jih bo spravilo v neprijetno situacijo, saj se bodo počutili dolžne, da nam vrnejo podobno drago oziroma vredno darilo. V določenih državah predstavlja prejem darila nad določeno vrednostjo tudi davčno obremenitev za prejemnika darila.

Pri izbiri darila, ki ga podarimo, je potrebno paziti, da ne prejemnika ne spravimo v zadrego in mu ne podarimo nekaj kar bi bilo neustrezno in ga spravilo v nelagodje. Tako npr. sladkornemu bolniku ne podarimo čokolade, Muslimanu ne klobase iz svinjskega mesa, zdravljenemu alkoholiku ni umestno podariti steklenice žgane pijače in tako naprej. V poslovnem bontonu velja pravilo, da podrejeni ne podarja darila nadrejenim. Pri tem ne mislimo na “kolektivna” darila, ki ga ekipa zaposlenih da svojemu šefu. Če vam kakšna pomembna osebnost podari darilo, se spodobi, da se zahvalite z zahvalnim pismom. Pri obdarovanju obstaja nekaj nepisanih pravil glede tega česar ni zaželeno podariti. Tako je npr. spodnje perilo primerno za obdarovanje intimnih partnerjev in sorodnikov nikakor pa ne poslovnim sodelavcem. Dišave in umetniške slike so primeri daril s katerimi lahko precej zgrešimo, saj imajo prejemniki zelo različne okuse. Tisto kar je všeč nam, seveda ni nujno, da bo všeč tudi prejemniku darila. Takšnim darilom se je bolje izogniti, razen seveda, če res dobro ne poznamo okusa in stila prejemnika darila.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>