Gratinirane palačinke

Palačinke so priljubljena jed, ki jo pripravljamo iz testa na osnovi moke, jajc, mleka in soli. Kljub temu, da so osnovni sestavni deli precej enostavni, obstaja neskončno veliko načinov za pripravo in oblikovanje palačink. Peka palačink je postopek, ki zahteva določeno mero spretnosti in potrpljenja, a končni rezultat je vedno vreden truda. Še posebej če naredimo še korak naprej, prelijemo palačinke s prelivom in jih zapečemo v pečici. Še posebej slastne so gratinirane skutine palačinke.

Eden izmed načinov, kako narediti palačinke še bolj okusne, je dodajanje skute. Skuta je mlečni izdelek, ki ga pridobivamo s fermentacijo mleka. Je bogata z beljakovinami in kalcijem, poleg tega pa ima značilen, rahlo kiselkast okus. Skuto lahko vmešamo v testo za palačinke ali pa jo uporabimo kot nadev. Skutine palačinke so lahko sladke ali slani, odvisno od tega, kaj dodamo skuti. Sladke skutine palačinke so odlične s svežim sadjem, medom ali marmelado, slani pa s šunko, sirom ali zelenjavo.

gratinirane palačinke

Še en način za popestritev palačink je njihovo gratiniranje v pečici pri visoki temperatuuri. Gratiniranje je postopek, pri katerem jed spečemo v pečici, da dobimo zlato-rjavo skorjico na vrhu. Gratinirane palačinke so še posebej okusne, saj se med peko v pečici sestavine združijo in ustvarijo bogat, kremast okus. Gratinirane palačinke lahko pripravimo s skorajda katerimkoli nadevom, ki ga imamo radi, od skute in špinače do mesa in gob.

Peka palačink ni težka, a zahteva nekaj spretnosti. Pomembno je, da testo ni preveč gosto in da ponev ni preveč vroča. Palačinke pečemo na srednje visoki temperaturi, dokler se ne pojavijo mehurčki na površini, nato pa jih obrnemo in pečemo še nekaj minut na drugi strani. Ko so palačinke pečene, jih nadevamo s svojim izbranim nadevom in jih po potrebi zapečemo v pečici.

Palačinke s skuto in gratinirane palačinke so odlična jed za vsako priložnost. So enostavne za pripravo, a hkrati dovolj posebne, da jih lahko postrežemo tudi ob posebnih priložnostih. Poleg tega so odličen način za porabo ostankov, saj lahko v nadev dodamo skorajda karkoli, kar imamo v hladilniku.