Kaj potrebujemo za oglaševanje na Facebooku?

Za oglaševanje na Facebooku boste potrebovali oglaševalski račun in poslovno Facebook stran. Gremo po vrsti. Najprej morate kreirati poslovno stran. Vnesti boste morali podatke o svojem podjetju ter na kratko opisati vaše podjetje, dodali boste slike profila in naslovnice. Ustvarite uporabniško ime svoje strani in nato dodajte podatke o svojem podjetju. Torej stvari, kot so opis, kontakt, lokacija, delovni čas, spletna stran. Preden zaženete Facebook oglase, poskrbite, da bo imela vaša Facebook stran vsaj 20 objav. Tako jo bo Facebook videl kot pravo in kot verodostojno stran. Priporočamo, da prvih sedem dni objavljate vsaj 1x dnevno, nato pa lahko to pogostost zmanjšate na nekajkrat tedensko.

Poskrbite, da bo vaša stran vedno aktivna, saj boste s tem povečali dolgoživost vaše strani in tudi relevantno oceno. Za pričetek oglaševanja bo potrebno ustvariti Facebook Business Manager račun (račun poslovnega upravitelja). Poslovni upravitelj je orodje, ki je zasnovano kot vaše glavno središče na Facebooku za upravljanje vseh vaših strani, oglasnih računov, domen in drugih sredstev. Tako boste kliknili na Ustvari račun in izpolnili informacije z resničnimi podatki o vašem podjetju. Poskrbite, da boste uporabili tudi službeni e-poštni naslov. Torej ne na Gmail. Nato s klikom na povezavo v e-poštnem sporočilu potrdite vzpostavitev poslovnega upravitelja.

Prepričajte se, da ste opravili postopek preverjanja podjetja takoj, ko je na voljo v vašem poslovnem upravitelju. Tako boste preverili, ali je vaše podjetje dejansko registrirano podjetje, in vašemu poslovnemu upravitelju dodali še eno dodatno varnostno plast.

V kolikor želimo oglaševati na Facebooku, potrebujemo tudi oglasni račun, ki ga bomo upravljali prek vmesnika, ki se imenuje Upravitelje oglasov (Ads Manager, https://business.facebook.com/adsmanager/). Tu bodo shranjene vse vaše oglaševalske kampanje.

Upravitelje oglasov je entiteta, ki se nahaja znotraj vašega poslovnega upravitelja (Business Manager, https://business.facebook.com/). Če želite ustvariti svoj oglasni račun, pojdite v Nastavitve znotraj Business Managerja. Poiščite opcijo Računi za oglaševanje in kliknite na moder gumb <Dodaj>. V kolikor že imate kreiran račun za oglaševanje ga boste povezali z Business Managerjem, v kolikor pa ga še nimate, ga boste kreirali. Bodite pozorni na izbiro časovnega pasu (zelo pomembno, če želite vklapljati in izklapljati oglase ob točno določeni uri) ter na izbiro valute. Če imate poslovalnice v različnih državah in potrebujete račun za vsako državo posebej (govorim o računih, ki vam jih za porabljena sredstva izstavi Facebook in jih morate nato posredovati vašemu računovodstvu, da lahko uveljavite stroške), potem ustvarite za vsako državo svoj oglaševalski račun.

V poslovni upravitelj morate dodati tudi poslovne Facebook strani s katerimi upravljate in preko katerih nameravate izvajati oglasne akcije. V razdelku Ljudje, boste dodajali osebe, ki jim lahko dodelite admin, oglasne, uredniške ali finančne pravice. Dodati morajo tudi svojo kartico, tako da jim bo, prvič, račun izstavil neposredno Facebook, brez vas kot posrednika. In drugič, da so informacije o zaračunavanju skladne v celotnem računu, kar pomeni, da je ime podjetja na informacijah o računu enako imenu na kreditni kartici, ki se zaračunava. Tako se boste izognili morebitnemu zadržanju računa zaradi težav z zaračunavanjem.

Preverjanje domene je način, s katerim lahko v programu Facebook Business Manager zahtevate lastništvo domene. Od posodobitve sistema iOS 14 je to postalo obvezno za izvajanje oglasov. Zdaj obstajajo trije različni načini za preverjanje domene: preverjanje DNS, preverjanje HTML in preverjanje meta oznak.