Obrezovanje sadnega drevja je najpomembnejše opravilo v sadovnjaku

obrezovanje sadnega drevjaSadno drevje je danes zelo priljubljeno in v kolikor imate vsaj nekaj prostora okoli svojega doma, je to najboljši način kako priti do domačega sadja. Ne glede na to, ali se boste odločili za jabolka, hruške, češnje ali kaj drugega, pa se morate zavedati, da je obrezovanje sadnega drevja (več na https://www.lesjezlato.si/obrezovanje-sadnega-drevja/) najpomembnejše opravilo v sadovnjaku.

Z rednim obrezovanjem poskrbimo za optimalno rast in razvoj dreves, hkrati pa s tem izboljšujemo kakovost pridelka. Če sadnega drevja ne bi redno obrezovali, bi le to razvilo takšno krošnjo in tanke veje, ki bi zavirale rast pridelka oziroma ne bi mogle držati teže plodov.

Z obrezovanjem sadnega drevja poskrbimo za zdrave plodove

Poleg tega, da z rednim obrezovanjem sadnega drevja pomembno prispevamo k njegovi boljši rasti, pa je obrezovanje sadnega drevja nujno potrebno tudi za njegovo oblikovanje. S pravilnim obrezovanjem bomo poskrbeli, da bomo sproti redčili krošnjo, s čimer bomo omogočili dostop sončnim žarkom, prav tako pa bomo preprečili rast v višino in marsikatero bolezen.

Če je drevo pravilno obrezano, potem se bo deževnica hitro odtekla iz krošnje, s čimer se bo krošnja tudi hitreje osušila. S tem bodo plodovi bolj zdravi, večji in boljšega okusa.

Za obrezovanje sadnega drevja so pomembne izkušnje

Pred obrezovanjem sadnega drevja se je potrebno podučiti o samem postopku. Znanje lahko pridobimo iz številnih knjig oziroma priročnikov, lahko se udeležimo kakšne delavnice za obrezovanje sadnega drevja, ali pa za to delo najamemo strokovnjaka, ki ima izkušnje na tem področju. Vendar pa so teoretične predstavitve obrezovanja lahko popolnoma drugačne od situacije v realnosti.

Zato je potrebno pred samim postopkom dobro razmisliti o tem ali smo dovolj vešči, da lahko delo opravimo sami. V nasprotnem primeru je bolje, da za obrezovanje sadnega drevja poskrbijo strokovnjaki na tem področju. Ponudba tovrstnih storitev je resnično pestra, zato ne bo težko izbrati najbolj primernega ponudnika. Vas zanima kdaj poteka obrezovanje sadnih dreves?