Stroji za obdelavo lesa

obdelava lesaLes je najpomembnejši material celotne verige strojnih obdelav. Saj lastnosti sestave lesa določajo vse nadaljnje postopke obdelave. Obdelava lesa ima svoj izvor v ročni obdelavi lesa. Šele kasneje, na podlagi razvoja pogonskih strojev, so se razvili stroji za obdelavo lesa. Obdelavo lesa lahko izvajamo s stroji za obdelavo lesa, lahko pa jih obdelujemo prostoročno. Med stroje za obdelavo lesa štejemo tako ročna orodja kot tudi velike linije v proizvodnji. 

Obrtniki se lahko odločajo med najrazličnejšimi stroji za obdelavo lesa. Lahko izbirajo med preprostimi žagami za obdelavo lesa, lahko se odločijo za skobeljne stroje, različne mizarske stroje. Večji obrati iščejo razrezovalke, ki so zmogljivejše, prav tako iščejo različne robne lepilke. V poštev pridejo tudi različni CNC obdelovalni centri.

Povpraševanje po strojih za obdelavo lesa je veliko. Največje povpraševanje je po: strojih, ki so namenjeni premazovanju lesa, kot tudi strojih, ki so namenjeni za končno obdelavo. Zasledimo prav tako, da je veliko povpraševanje po različnih stiskalnicah za furnir, drobilcih lesa in po strojih za vrtanje v les.

Ob uporabi strojev za obdelavo lesa morajo biti izpolnjeni osnovni pogoji, ki omogočajo odličnost v obdelavi lesa. Znanje, je pri uporabi strojev za obdelavo lesa najpomembnejši dejavnik. Kajti, če ni ustreznega znanja, stroji za obdelavo lesa ne morejo ustrezno delovati. Prav tako je pomembno, da so stroji za obdelavo lesa nameščeni v ustrezne prostore. Ob nameščenosti stroja je pomembna optimalna razsvetljava. Kajti, če ni ustrezne razsvetljave, je problem, da stroji za obdelavo lesa niso ustrezno postavljeni v prostoru. Kar pa lahko povzroči nevšečnosti, tako pri ljudeh, ki opravljajo s stroji za obdelavo lesa, kot tudi pri sami obdelavi lesa.

Naj na koncu omenimo, da je pri stroju za obdelavo lesa ključnega pomena, kakšen je rezalni klin. Če je sila klina, ki deluje na obdelavo lesa ustrezna, bo debelina odrezka, kot tudi širina dovolj kvalitetna. Zato večja je rezilna sila klina, bolj kvaliteten izdelek sledi.