Motorno olje za traktorje

motorno olje traktorMotorno olje za traktorje je namensko motorno olje. Čeprav so motorji traktorjev lahko podobni ali v osnovi celo enaki motorjem drugih vozil, obstajajo med njimi pomembne razlike. Traktorje večinoma poganjajo dizelski motorji, njihova moč se prenaša preko menjalnika, reduktorja in diferenciala. Včasih ima transmisijski sklop lahko dodane hidravlično sklopko, mokre zavore, hidravlični menjalnik. Za delovne funkcije skrbi sistem hidravlike. Zaradi prisotnosti prahu, vlage, blata, težkih obratovalnih pogojev, mora motorno olje za traktorje ustrezati visokim zahtevam. Toliko bolj, če gre za sodobne ali najsodobnejše traktorje.

Napredek traktorjev je zelo hiter in intenziven. Nekoč so bili traktorji preprosta in primitivna mehanizacija, danes jih ne odlikuje nič manj sodobna tehnika pri  drugih vozilih in mehanizaciji. Razvoj prinese nove tehnične rešitve, spreminjajo se materiali in številne ostale novosti. Vse z namenom večje moči, hitrosti delovanja, učinkovitosti. Temu primerno je izbrati motorno olje za traktorje še bolj zahtevno. Pri izbiri je zato modro upoštevati navodila in priporočila proizvajalcev.

Proizvajalci priporočajo določeno motorno olje za traktorje na podlagi specifikacij traktorja, značilnosti delovnega območja traktorja, njegovih priključkov, delovnih pogojev in drugih dejavnikov. Nepravilno izbrano motorno olje za traktorje lahko privede do okvar in velike škode. Splošne naloge motornega olja za traktorje so skrb za čistost motorja, zaščito pred korozijo in obrabo, učinkovito disperzijo, zmanjševanje hrupa pri prestavljanju in zaviranju, zmanjševanje porabe olja in goriva, zaščito pred puščanjem v povezavi z kompatibilnostjo s tesnili, preprečevanje nastanka oblog, gostega olja ter drugih depozitov ter zagotavljanje na splošno dolge življenjske dobe. Če potrebujete motorno olje, kliknite na povezavo https://mm-eshop.si/maziva/olja-za-motorna-vozila/motorna-olja-za-osebna-vozila.

Izbrati najbolj ustrezno motorno olje za traktorje hkrati zahteva razmišljanje o načinih uporabe traktorja. Najbolj enostavno bi bilo izbirati motorno olje za traktorje, če bi imel traktor zgolj en priključek. V tem primeru bi njemu primerno izbrali motorno olje za traktorje. V praksi pa gre za različne priključke, ki se dodatno lahko uporabljajo tudi na drugih traktorjih. Tem zahtevam primerno je univerzalno motorno olje za traktorje. Obstaja pa tudi super univerzalno motorno olje za traktorje ter univerzalno transmisijsko olje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>