Kukerli oz. frčade ali strešna okna?

Gradite hišo in boste kmalu v fazi, ko bo potrebno izdelati streho. Znajdete se pred zanimivo dilemo: ali za mansardo izbrati t. i. kukerle (frčado) ali klasična strešna okna.

Veliko ljudi se za rešitev stanovanjskega problema odloči preurediti staro podstrešje v bivalno mansardo. In večina podstrešij še nima vgrajenih oken.

Frčade spreminjajo zunanji izgled objekta, zato nikakor ni pravno dopustna gradnja brez gradbenega dovoljenja.

Strešna okna pa ne zahtevajo gradbenih dovoljenj. Danes so strešna okna narejena iz kaljenega stekla. Kljubujejo tako toči kot drugim udarcem. Strešna okno dovajajo v prostor od 30 do 70 odstotkov več svetlobe kot frčada z isto stekleno površino. Če še vedno dvomite v strešna okna, potem vam bo v pomoč prišel morda tale podatek: strešna okna so lahko tudi do 3-krat cenejša kot frčade. V poletnih mesecih moramo dodatno poskrbeti še za senčenje, pomagamo si lahko tako z zunanjimi kot notranjimi senčili, ki pa nam pozimi lahko nudijo dodatno toplotno zaščito.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>